03/11/2020
Άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό του «Ακανθώδη Αλευρώδη» ο οποίος προσβάλλει σημαντικό εύρος φυτών στην Κέρκυρα, έρχεται να επαναφέρει στην επιφάνεια την διαχειριστική ανεπάρκεια της Περιφερειακής Αρχής της κυρίας Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.
Το θέμα του «Ακανθώδη Αλευρώδη» τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου των Ιονίων Νήσων και μάλιστα από δύο παρατάξεις. Την ενημέρωση του Σώματος ανέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, ο οποίος όμως αναφέρθηκε κυρίως στις ζημιές που προκαλεί ο Αλευρώδης στα φυτά (λες και οι Κερκυραίοι δεν τις ξέρουν), καθώς επίσης και στις δράσεις που αναπτύσσουν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ, οι οποίοι όντως καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενημέρωση της κοινωνίας και την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επίσης, όπως είπε, επικοινώνησε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας χρηματοδότηση για να γίνουν επιπλέον δράσεις για την αντιμετώπιση του Αλευρώδη.
Μετά από αυτά, προκύπτουν δύο πολύ σοβαρά ερωτήματα:
- Γιατί η Περιφερειακή Αρχή καθυστέρησε τόσο πολύ να ζητήσει βοήθεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Τι περίμενε; Επίσης, τόσο η κυρία Περιφερειάρχης όσο και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης έχουν συναντηθεί πρόσφατα με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεν μπορούσαν σε κάποια από αυτές τις συναντήσεις να θέσουν το θέμα; Ή μήπως τελικά και αυτές οι συναντήσεις ήταν απλώς κοινωνικές συναντήσεις για τα «μάτια της κοινωνίας»;
- Γιατί η Περιφερειακή Αρχή καθυστερεί αναμένοντας χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν αντιδρά άμεσα χρηματοδοτώντας τις απαραίτητες δράσεις, δεδομένου ότι η ίδια διαθέτει επαρκή κονδύλια; Αναφερόμαστε βεβαίως στην σκανδαλώδη απόφαση, με εισήγηση μάλιστα της ίδιας της κυρίας Περιφερειάρχη, με βάση την οποία η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα χρηματοδοτήσει με 93.000Ευρώ (να λοιπόν που λεφτά υπάρχουν!) το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για να ταυτοποιήσει γενετικά 5 ποικιλίες αμπελιού (οι οποίες έχουν ήδη ταυτοποιηθεί), όταν μάλιστα σε μία απλή μεταπτυχιακή μελέτη που εκπονήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ταυτοποιήθηκαν 50 ποικιλίες αμπελιού με μηδενικό σχεδόν κόστος.
Γιατί λοιπόν η παρούσα Περιφερειακή Αρχή σπαταλά αυτά τα χρήματα για κάτι που έχει ήδη γίνει και που δεν έχει κανένα όφελος ούτε για τους αγρότες ούτε για την Κερκυραϊκή κοινωνία γενικότερα, και δεν τα διαθέτει για να αντιμετωπίσει τον Ακανθώδη Αλευρώδη αντί να περιμένει την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης; Γιατί τόση αδιαφορία προς την Κερκυραϊκή κοινωνία;
Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε πως η Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει «να κάνει πως ασχολείται» αντί να ασχοληθεί με σοβαρότητα με το θέμα. Αυτή είναι η τακτική της. Και μετά θα βγάλει ένα δελτίο τύπου με μερικές φωτογραφίες που κάποιοι θα χαμογελούν υπερήφανοι για τις επιτυχίες τους και θα νομίζει πως έτσι ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της.
Με το παρόν απλώς θέλουμε να επισημάνουμε πως, με την Περιφερειακή Αρχή Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η Κερκυραϊκή κοινωνία θα συνεχίσει να βλέπει να μαυρίζουν τα εσπεριδοειδή της χωρίς προσδοκία για την αντιμετώπιση του αλευρώδη. Και αυτό διότι η Περιφερειακή Αρχή έχει, προφανώς, άλλες προτεραιότητες.
Εν τω μεταξύ ο ακανθώδης αλευρώδης θα συνεχίσει την καταστροφική του δράση στην Κέρκυρα περιμένοντας την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά